Co to jest celiakia?
Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, której przyczyną jest nietolerancja glutenu. Gluten i jego składowe obecne są m.in. w pszenicy, życie czy jęczmieniu. U chorych, którzy spożywają produkty mączne, dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Odpowiedzialne są one za wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Konsekwencją celiakii jest zaburzone wchłanianie, awitaminozy, a czasem niedożywienie.
Choroba może być dziedziczona genetycznie. Największe ryzyko zachorowania istnieje u krewnych pierwszego stopnia. Wpływ na zachorowanie mają także czynniki środowiskowe czy metaboliczne. Celiakia często uważana jest za chorobę wieku dziecięcego. Tymczasem może ona wystąpić także u osób starszych. Z danych statystycznych wynika, że znacznie częściej chorują kobiety.
Objawy choroby zależą od jej postaci. W postaci klasycznej podstawowymi objawami jest biegunka, chudnięcie, bóle oraz wzdęcia brzucha, a także wszelkie choroby, wynikające z niedostatecznego wchłaniania poszczególnych substancji odżywczych. Postać niema celiakii objawia się niedokrwistością, zaburzeniami neurologicznymi oraz psychicznymi, problemami z rozrodem czy zmianami skórnymi. Postać ukryta przeważnie jest bezobjawowa. O obecności celiakii świadczą badania krwi, w której stwierdza się obecność swoistych przeciwciał.
Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Podstawowym leczeniem jest dieta eliminacyjna. Chorzy muszą unikać wszelkich produktów, zawierających gluten.
Wywołana uszkodzeniem wątroby żółtaczka u noworodków poddawana jest ocenie ma podstawie obecnych norm Panadol Femina ulotka