Pages Menu
Categories Menu
Co to jest celiakia?

Co to jest celiakia?

Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, której przyczyną jest nietolerancja glutenu. Gluten i jego składowe obecne są m.in. w pszenicy, życie czy jęczmieniu. U chorych, którzy spożywają produkty mączne, dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Odpowiedzialne są one za wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Konsekwencją celiakii jest zaburzone wchłanianie, awitaminozy, a czasem niedożywienie. Choroba może być dziedziczona genetycznie. Największe ryzyko zachorowania istnieje u krewnych pierwszego stopnia. Wpływ na zachorowanie mają także czynniki środowiskowe czy metaboliczne. Celiakia często uważana jest za chorobę wieku dziecięcego. Tymczasem może ona wystąpić także u osób starszych. Z danych statystycznych wynika, że znacznie częściej chorują kobiety. Objawy choroby zależą od jej postaci. W postaci klasycznej podstawowymi objawami jest biegunka, chudnięcie, bóle oraz wzdęcia brzucha, a także wszelkie choroby, wynikające z niedostatecznego wchłaniania poszczególnych substancji odżywczych. Postać niema celiakii objawia się niedokrwistością, zaburzeniami neurologicznymi oraz psychicznymi, problemami z rozrodem czy zmianami skórnymi. Postać ukryta przeważnie jest bezobjawowa. O obecności celiakii świadczą badania krwi, w której stwierdza się obecność swoistych przeciwciał. Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Podstawowym leczeniem jest...

Wiecej
Zespół krótkiego jelita

Zespół krótkiego jelita

Zespołem krótkiego jelita określa się stan, w którym w sposób nagły zaburzone zostają funkcję jelita cienkiego. Na skutek tego występują poważne problemy z przyswajaniem składników odżywczych, co w końcowym efekcie może spowodować wyniszczenie organizmu. U chorego obserwuje się częste biegunki, przez co dochodzi do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej. Jeżeli choroba nie zostanie wcześnie wyleczona, może spowodować śmierć na skutek wycieńczenia organizmu. W jelitach wchłaniane są wszystkie ważne dla organizmu składniki odżywcze oraz witaminy. Na skutek upośledzenia ich wchłaniania, dochodzi do powstania poważnych powikłań. Do najczęstszych zaliczają się niedobory pokarmowe, kwasica metaboliczna, niedożywienie oraz odwodnienie. Następnie pojawiają się dolegliwości różnych organów. Stwierdza się m.in. wrzody żołądka i dwunastnicy, kamicę nerkową i żółciową, nieprawidłowe funkcje wątroby, zaburzenia rytmu serca, a nawet zaburzenia psychiczne. Stosowane leczenie ma na celu uzupełnienie wszelkich niedoborów żywieniowych. Często wprowadza się żywienie pozajelitowe lub dojelitowe. W miarę poprawy stanu zdrowia, należy stopniowo przechodzić na żywienie doustne. Po zakończeniu leczenia, chory powinien być pod opieką m.in. chirurga, dietetyka czy...

Wiecej
Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego należy do chorób przewlekłych o charakterze nawrotowym. Dotychczas ustalono kilka czynników, które mogą mieć wpływ na rozwój tej choroby. Wykazano, że nadmierne namnożenie flory bakteryjnej sprzyja wystąpieniu zespołu jelita drażliwego. Nie bez znaczenia jest także dieta. Wykazano, że osoby, które spożywają mało błonnika, mają największe szanse na pojawienie się choroby. Większe ryzyko dotyczy także tych osób, które przebyły różnego rodzaju infekcje jelitowe. W zespole jelita drażliwego obserwuje się również zaburzenia funkcji motorycznej. Objawy choroby są różne. U wielu chorych stwierdzane są zaparcia lub biegunki. Ponadto obserwowane są bóle brzucha o charakterze napadowym. Chorzy skarżą się również na nudności, zgagę czy obecność śluzowatej wydzieliny w kale. Choroba pojawia się najczęściej u osób młodych i w średnim wieku. Obecnie nie ma leku, który umożliwiłby całkowite wyleczenie. Stosowane są preparaty, które łagodzą objawy. Nie jest także zalecana duża modyfikacja jadłospisu, chociaż chorzy powinni ograniczać spożywanie niektórych produktów. Zaliczają się do nich m.in. pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu, rośliny strączkowe, które powodują wzdęcia czy kawa. Podstawowymi lekami, stosowanymi przez osoby...

Wiecej
Choroba refluksowa przełyku

Choroba refluksowa przełyku

Choroba refluksowa przełyku najczęściej jest powodowana przez nieprawidłową budowę dolnego zwieracza przełyku. Pełni on istotną funkcję podczas spożywania posiłków. Rozdrobniony w jamie ustnej pokarm po połknięciu, dostaje się przez przełyk do żołądka. Wówczas dolny zwieracz przełyku ulega rozkurczeniu, a po przedostaniu się pokarmu do żołądka, szybko kurczy się. W ten sposób uniemożliwione zostaje cofnięcie racji pokarmowej. W momencie nieprawidłowej budowy dolnego zwieracza przełyku, nadtrawiony pokarm wraz z sokiem żołądkowym, mogą przedostać się do przełyku. Do choroby przyczynia się również otyłość oraz ciąża. Niekiedy refluks wywoływany jest przez stosowane leki, takie jak środki antykoncepcyjne, leki w nadciśnieniu tętniczym itp. Podstawowym objawem choroby refleksowej jest zgaga oraz odczucie cofania się treści pokarmowej do przełyku. Niektórym towarzyszy także nadkwaśność żołądka oraz bóle brzucha. Często dolegliwości te nasilają się po spożyciu tłustych posiłków. Diagnostyka refluksu odbywa się na podstawie wywiadu lekarskiego oraz badania endoskopowego. Umożliwia ono pobranie określonych wycinków z przewodu pokarmowego, które następnie zostają poddane badaniu histopatologicznemu. Leczenie tej choroby odbywa się głównie poprzez odpowiednią modyfikację stylu życia. Chorzy powinni unikać spożywania...

Wiecej
Grzybica przełyku

Grzybica przełyku

Grzybicę przełyku wywołują grzyby, najczęściej z rodzaju Candida. Grzybica zazwyczaj pojawia się u osób, które cechują się złym stanem zdrowia. Szczególnie niebezpieczne są różnego rodzaju zaburzenia immunologiczne, takie jak AIDS. Zagrożeniem może być również niedożywienie czy regularne zażywanie niektórych leków, jak np. antybiotyki, glikokortykosteroidy. Wpływ na rozwój grzybicy ma także nieodpowiednia dieta. Obserwuje się, że grzybica przełyku występuje u osób, które w nadmiarze spożywają węglowodany. Istotny jest również niedobór witamin z grupy B, witaminy A czy żelaza. Typowymi objawami, które mogą świadczyć o pojawieniu się grzybicy to problemy z połykaniem. Zazwyczaj podczas tej czynności występuje ból. Innymi dolegliwościami są nudności oraz zgaga. U chorych obserwuje się także kandydozę jamy ustnej oraz pojawienie się aft. W diagnostyce grzybicy przełyku stosuje się badanie gastroskopowe. O występowaniu grzybicy świadczą zmiany w postaci białych nalotów, które zlokalizowane są w przełyku. Leczenie uzależnione jest m.in. od wieku chorego oraz możliwych powikłań. Profilaktyka przeciwgrzybiczna związana jest głównie od odpowiedniej...

Wiecej